Villvattskampen 2014

Du missar väl inte den årligt återkommande Villvattskampen?

parkörning genom hinder

En fartfylld helg i den natursköna byn Villvattnet i Västerbotten, där såväl tyngre som lättare ekipage gör upp om segern i de olika körgrenarna.

En folkfest som måste upplevas varje sommar!

Ekipage

Här presenterar vi de ekipage som tränar och tävlar för vår förening, Villvattnets körsällskap.


Inlagt 03 juli 2012

Eva Alerby och QTS Rainbow Leo

Eva Alerby och QTS Rainbow Leo

Namn: Eva Alerby
Bor: i Rosvik utanför Piteå och i Villvattnet

Jag arbetar som professor i pedagogik vid Luleå tekniska universitet, samt som gästprofessor vid Tromsö universitet. Har ridit sedan yngre tonåren (vilket blir många år!), medan körning är en relativt ny erfarenhet.

Leo är född 2003 och jag köpte honom som 2-åring. Han är en American Paint (solid) med mycket Quarterblod. Leo är avlad och utbildad för reining, men kördes in 2007/2008.
Tävlandet började vi med några år senare och tillsammans har vi vunnit Körchampionatet, samt blivit distriktsmästare och norrlandsmästare (2012). Sommaren 2013 debuterade vi i svår klass.


Inlagt 03 juli 2012

Anneli Lindblom och Mallte och Rosti

Maj-Britt Widmark och parhästarna

Namn: Anneli Lindblom
Bor: strax utanför Burträsk
Född: 1968

Jag heter Anneli Lindblom, är 44 år och bor strax utanför Burträsk. Jag arbetar som undersköterska i Skellefteå Kommun.

Jag började köra 2008 då vi hade skaffat Mallte, en fyraårig inkörd bruksnordis. Efter att ha tittat på Villvatskampen kändes det spännande att prova på körsporten.

Jag har två körhästar. Mallte; en 8 årig nordsvensk brukshäst. Han är väldigt personlig och "pratar" mycket. Det absolut bästa han vet är att tävla! Han älskar vattenhinder och ger allt när han tävlar.
Min andra körhäst är Vildmarkens Rosti. Han hade gått och "skrotat" i en hage i närheten när min kompis dennis och jag fick frågan om vi kunde ta hand om honom. Han visade sig vara en pärla och har varit duktig på allt han har varit med i. Han är utställd med guld och blev Svensk Brukschampion redan sin första tävlingssäsong. Dressyr och presicion är det han gillar mest.

Det roligaste med körningen är att de olika delmomenten får en att bredda sina kunskaper. Den största anledningen till att jag tävlar är att hästarna älskar det. Det är också kul att träffa andra med samma intresse på tävlingarna. Nackdelen är att det krävs stora resurser (tid, utrustning, träning, pengar och hjälp) för att kunna tävla.
Jag tävlar i alla körningens delmoment och har haft turen att de senaste åren ha haft samma, mycket duktiga groom, Lena Nordlund.
Mitt mål är att utvecklas/förbättras tillsammans med hästar och groom. Jag har flera förebilder: Tina Söderberg, Rolf Hedquist, Susanne Ankermark , Fredrik Persson och Eva Lindström m.fl.


Inlagt 18 juni 2012

Rolf Hedqvist och fyrspannet

Rolf med fyrspann resp tandem

Namn: Rolf Hedquist
Bor: i Villvattnet
Född: i Bodbysund 1945

Bodde i Burträsk till 1961, därefter Umeå till 2005 då vi flyttade till Villvattnet.

Yrke: professor emeritus (dvs pensionerad). Utbildad till kavalleriofficer (major) på den beridna tiden. Red och tävlade i hoppning, dressyr, fältritt, steeplechase (kapplöpning över hinder). Utbildades på Strömsholm vid Arméns Rid- och körskola i bl.a. fyrspannskörning.

Kört häst sedan jag var barn. Hade ett fyrspann med shettisar när barnen var små. Det var riktigt kul! Hade på 1980-talet ett fyrspann med friesiska hästar i Umeå. Började tävla 1992 lite smått i körning. Men kom igång på allvar 1999 med fullblodet Avanzare (Svante). Sedan har det rullat på. Framför allt sedan vi köpte hus i Villvattnet 2002.

Rolf med fyrspannetBästa resultat är guld SM dressyr med Glimbestus (Glimmer). Roligast var SM 2009 med Yoyo i Flyinge. Hon var fantastisk. Vi var femma eller sexa i varje hinder och då var det tre världsmästare med! Väldigt speciellt var 2010 med tandemtävling. Yoyo och Tintin. Vi är så vitt jag vet de enda hittills i Sverige som har kört en fullständig tävling i tandem.

Körningen är speciell därför att det går att tävla långt efter pensionsåldern och man kan börja redan vid åtta års ålder. Vidare ställer körningen särskilda krav eftersom man måste framföra hästarna utan att kunna påverka dem med skänklar och sits. Körningen är på det viset svårare än ridning.

Förebilder: I Sverige är det nog Åke Henriksson som var körmästare på Flyinge. Han lärde mig mycket! Tjeerd Velstra 8dubbel världsmästare) och Abraham Chardon (körde mångspann) ifrån Holland samt George Bowman England är internationella förebilder.

Målet denna säsong är att komma till start med fyrspann. Hoppas att alla hästarna håller sig friska!


Inlagt 23 jan 2012

Jesper Skogh, Itasha och Trolla

Jesper Skogh, Itasha och Trolla

Namn: Jesper Skogh
Bor: i Åbyn utanför Burträsk
Född: 1995

Jag är en person som gillar utmaningar, därför passar den här sporten mig så bra.
Jag började köra häst när jag var 8år. Då hade jag en shettis som hette Vilja som mamma köpte av en 4h klubb. Vilja och jag var bästa kompisar fram tills jag var 13år gammal.
Min första körtävling var en mardröm, jag tävlade ungdomsklass på villvattskampen 2008. Det blev en mardrömsstart på min tävlingskarriär, jag skenade med Vilja efter en prisutdelning, vi hoppade över dressyrstaketet med vagn och dessutom la Vilja benet över skakeln. Hon blev bara mer rädd av det. Till sist tog det stopp mellan två träd.

Just nu har jag en häst som jag äger och en på foder:

Namn: Midgårds Itasha
Ras: shetlandsponny
Född: 2003
Egenskaper: Alltid lydig, ibland trött och lat.
Det har sina fördelar och nackdelar.

Namn: Busebo Trolla
Ras: shetlandsponny
Född:1997
Egenskaper: Alltid pigg och rapp, lite mer olydig än Itasha, ingen nybörjar häst.
Älskar att gå i par med Itasha

Det bästa med körningen är att man lär sig något nytt hela tiden. Jag tycker inte att det finns något dåligt med körning.

Det här blir 5:e året jag tävlar. Jag har kört enbet 3 år och det här blir andra säsongen med paret. Jag tycker själv att maraton är roligast men dressyr och precision är också roligt. Favoriten är alltså maraton.
Jag tävlar för Villvattnets körsällskap (VKS). Ifjol hade jag min kompis Jakob Olofsson som groom men i år får vi ingen giltig dispens vilket suger =(.

Mål: Jag hade tänkt försöka satsa lite i år och se hur det går för mig. Ungdoms-SM är ett mål.

Jag har inte riktigt någon förebild men Fredrik Persson, Rolf Hedqvist och Susanne Ankermark är bra!!


Inlagt 03 dec 2011

Miriam Lundqvist och Bobby

Miriam Lundqvist och Bobby

Jag heter Miriam Lundqvist och bor i Burträsk, jag är 10 år och bara absolut älskar hästar.

Jag började köra i maj 2011. Jag följde med på nästan alla tävlingar som mamma groomade åt Karin Wiksten och tyckte det såg så kul ut så jag ville prova själv.

Jag har ingen egen häst men jag kör Bobby som ägs av Karin Wiksten. Bobby är en 94 cm hög shetlandsponny på 13 år, han är ganska liten men stark. Han är väldigt snäll tex. när man ska tränsa, sela, köra eller bara gossa en stund.

Jag tycker att det bästa med körning är att det finns så mycket att lära sig och så många snälla människor som stöttar en. Det finns inget dåligt med körnig förutom att man inte kan köra i skogen där det inte finns vägar. Jag tävlar i dressyr och maraton, jag har också tävlat i precision en gång och det kanske blir fler. Jag har bara ett mål med körningen och det är att satsa framåt.

Jag tycker att den bästa förebilden inom körning är Rolf Hedqvist och sen kommer Karin Wiksten.


- Webbutvecklare David Olofsson -